Bebek gidasinda hayvan antibiyotigi
Fransiz Le Monde gazetesi, uzman arastirmacilarin, içinde et kullanilan bebek gidalari üzerinde geçen yil gerçeklestirdikleri incelemelerde, "tilmikosin" ve "spiramisin" gibi hayvanlarda kullanilan antibiyotik türlerine rastladiklarini yazdi.

Haberde, incelemelerde, bebek gidalarinda hayvani antibiyotiklere ek olarak, levamisol ve mantar ilaci gibi antiparaziter ilaçlarin görüldügü de belirtildi. Gazete, 2011 yilinda inek ve keçi sütleri üzerinde gerçeklestirilen bir baska incelemede de antiemflamatuar, hormon ve antibiyotiklere rastlandigini hatirlatti. Haberde, tarimda kullanilan mantar ilaçlarinin insanlarin sinir sistemlerindeki hücreler üzerinde "beklenmedik olumsuz etkiler yarattiginin gözlemlendigi" belirtilip, bu ilaçlarin kanserojen olabilecegi ve parkinson ve alzheimer gibi nörodejeneratif hastaliklara yol açabileceginden kuskulanildigi not edildi.

Sanayi tarafindan üretilen etlerin içinde tam olarak ne oldugunu "kimsenin bilmedigini" vurgulayan gazete, Fransa'da hayvanlar üzerinde kullanilan antibiyotik oraninin 1999-2009 yillari arasinda yüzde 12.5 oraninda arttigina dikkat çekti. Fransa'da hükümet, 2011-2016 döneminde hayvanlar üzerinde antibiyotik kullanimini yüzde 25 azaltma karari almisti. Haberde, "Son 50 yildir hiçbir hükümet endüstriyel besicilik ve antibiyotik çilginligi dosyalarini açma cüreti gösteremedi. Simdi belki de tam zamani" yorumunda bulunuldu.
Haber Tarihi: 3/6/2013 8:48:59 AM
Okunma sayısı: 2049