Tiroid kanseri 7 kat artti
Genel Cerraha Doç. Dr. Ali Ugur Emre, tiptaki gelismeler ve ultrasonografinin daha etkin kullanilmaya baslanmasi ile erken evrede tespit edilmeye baslanan tiroid kanserinde son 10 yilda 7 kat artis yasandigini söyledi.

Doç. Dr. Ali Ugur Emre, tiroid kanserinin, kanser türlerinin yüzde 2'sini olusturdugunu, kadinlarda erkeklere oranla 3- 4 kat daha fazla görüldügünü söyledi. Tiroid kanserinin erken dönemde belirti vermedigini, ancak muayene ve ultrasonografi sirasinda tespit edilebildigini vurgulayan Doç. Dr. Emre, söyle konustu:

"Son 10 yilda tiroid kanserinde 7 kat artis var. Ancak bu artis tiroid kanserinin daha fazla ortaya çikmasindan ziyade, tiptaki gelismeler ile ultrasonografinin daha etkin kullanilmaya baslanmasi ve tiroid bezindeki nodüllerin ultrasonografi esliginde igne biyopsileri ile degerlendirilebilme imkaninin saglanmasi sayesinde kanserin erken teshisi sonucu olmustur."

Tiroid kanserinin genetik faktörler dahil bazi etkenler ile ortaya çiktigini ifade eden Doç. Dr. Emre, sismanlik, radyasyona maruz kalma ve iyot eksikliginin en önemli etkenler oldugunu belirtti. Neden ne olursa olsun hastaligin basarili bir sekilde tedavisi için erken teshisin önemine vurgu yapan Doç. Emre, tiroid cerrahisinde en çok çekince yaratan durumun ise ses kisikligi konusu oldugunu söyledi.

SES TELLERI RISK ALTINDA OLABILIR
Emre, "Tiroid ameliyatlari, ses tellerine giden sinirlerin oldugu bölgede yapilan bir ameliyattir. Daha önce guatr ameliyati geçirmis insanlarda tekrarlayan cerrahilerde ses kisikligi riski 10 kat artmaktadir.

Ancak günümüzde tiroid cerrahisinin sik yapildigi, sinir monitörizasyonu teknigi ile sinirin korunmasi konusunda donanimi tam olan endokrin cerrahi merkezlerinde ve bu konuda uzmanlasmis cerrahlarin elinde bu risk yüzde 1'in altindadir. Yine de bu sinirler ameliyat alani içerisindedir ve belli bir risk altindadir" dedi.
Haber Tarihi: 3/25/2013 9:54:16 AM
Zinde Yasam Kategorisindeki diğer haberleri oku