Seker "masum" mu?
Sekerin insan sagligi üzerindeki zararlari bilinir ancak kafalari karistiracak arastirma sonucu ABD'den geldi. Florida Üniversitesi'nde yapilan arastirmada, sekerin karaciger yaglanmasina sebep olmadiginin kanitlandigi belirtildi.

Florida Üniversitesi Biyomedikal Bilimlerden Prof. Dr. James Rippe ve ekibinin nisasta bazli seker ve pancar sekeri üzerine yaptigi çalismaya iliskin makalesi, ''Journal of Applied Physiology, Nutrition and Metabolism'' dergisinde yayinlandi.

Rippe makalesinde, ekibiyle birlikte yürüttügü çalismada beslenmede yer alan fruktoz-glikoz içerikli sekerlerin karacigerdeki yag orani ve kas arasi yag dokusu üzerindeki etkilerini arastirdiklarini ifade etti.

Prof. Dr. Rippe, makalesinde, çalismanin gerçek yasam kosullari baz alinarak, insanlar üzerinde yapilan ''tek'' çalisma oldugunu belirterek, su ifadeleri kullandi:

''Çalismada 10 hafta boyunca düsük, orta ve yüksek miktarda seker tüketimine denk gelecek oranlarda pancar sekeri ve nisasta bazli seker ile tatlandirilmis, düsük yagli süt tüketen 64 birey incelendi. Karaciger yag orani ölçümü 'CT' (Sintigrafi), kaslardaki yag orani ise 'MR' (Manyetik Rezonans) görüntüleme yöntemi ile belirlendi. Sonuçlar, günlük enerji ihtiyacinin küçükten büyüge farkli bölümlerinin sekerler yoluyla karsilandigi 3 nisasta bazli seker ve 3 pancar sekeri deney grubunda, karaciger ve kas arasi yag oranlarinin 10 hafta sonunda degismedigini gösterdi.''

Prof. Dr. Rippe, gerçek hayattaki tüketim miktarlari ve biçimi üzerinden yola çikildiginda nisasta bazli sekerin de pancar sekerinin de karaciger yaglanmasina ve insülin direncine neden olmadiginin görüldügünü ifade etti.
Haber Tarihi: 3/25/2013 9:59:47 AM
Okunma sayısı: 2056