Elektronik sigara, sigarayi biraktirmiyor
Elektronik sigaranin, sigara birakmada etkili olduguna dair kanit bulunmadigini belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, elektronik sigaranin aliskanligi pekistirmekten baska bir ise yaramadigini söyledi.

Sigara bagimliliginin farmakolojik ve davranisla ilgili olmak üzere iki boyutunun bulunduguna dikkat çeken Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tip Fakültesi Farabi Hastanesi Bashekimi Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de son yillarda sigarayla ilgili iyi bir mücadele verildigini ve buna bagli olarak kullanim oranlarinda azalma yasandigini belirtti. Ancak bu genel duruma ragmen gençlerin sigaraya baslama ya da kullanma oranlarinda bir azalma olmadigini dile getiren Özlü, arastirmalarin Türkiye’de sigaraya baslama yasinin 10–20 araliginda oldugunu gösterdigini söyledi.

20 yasindan sonra bir kisinin sigaraya bagimli hale gelmesinin pek sik görülen bir durum olmadigini anlatan Özlü, “Bundan dolayi en çok korunmasi gereken yas grubu, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite dönemine denk geliyor. Riskin çok ciddi oldugu bu dönemde gençlerin sigaradan uzak tutulmasi ve sürecin iyi yönetilmesi lazim” ifadelerini kullandi.

SIGARAYA BAGLI ÖLÜMLERDE TÜRKIYE ILK SIRADA
Sigaranin Türkiye için çok ciddi bir sorun oldugunu dile getiren Özlü, Dünya Tütün Atlasi’nda yayinlanan yeni verilere göre, sigaraya bagli ölümlerin en çok görüldügü ülkeler arasinda Türkiye’nin yüzde 38 ile erkeklerde birinci sirada yer aldigini kaydetti. Özlü, kadinlarda ise bu oranin yüzde 6 oldugu bilgisini verdi.

"ELEKTRONIK SIGARANIN ETKISI KANITLANMIS DEGIL"
Türkiye’de 16–17 milyon sigara içicisi bulundugunu söyleyen Prof. Dr. Özlü, bunlarin yüzde 80’inin sigara içmekten memnun olmadigina dikkat çekti. Bu insanlarin sigarayi birakmak için bir çare aradigini hatirlatan Özlü, bu pazari görenlerin de sigarayi biraktirmaya yönelik bir takim ürünler satmaya çalistigini dile getirdi. Bu ürünlerin ne kadar etkili oldugu, gerçekten ise yarayip yaramadigi hakkinda hiçbir ilmi delil olmadigini belirtti. Saglik Bakanligi’nin ithalat ve satisini yasaklanacagi bildirilen elektronik sigaranin da sigara birakmada etkili olduguna dair bir delil olmadigi gibi aliskanligin pekistirilmesini sagladigini ifade ederek sunlari söyledi:

"Çünkü elektronik sigara ile parmaginizla sigara içme davranisinin sürdürülmesi saglaniyor. Biz bunu istemiyoruz. Biz sigara birakmada asil amacimiz hem hastanin davranissal bagimliligini hem de farmakolojik bagimliligini yok etmek istiyoruz. Sigaranin bir nikotine bagli farmakolojik bagimlilik, bir de davranissal boyutu var. Kisi bir daha sigaraya dönmesin diye biz onu da kirmak istiyoruz. Sadece farmakolojik boyutla degil, davranis boyutuyla da basa çikilmasini istiyoruz. Elektronik sigara ise bunu devam ettiriyor. Hatta daha çok pekistirmis oluyor. Bu da tekrar sigaraya dönüsleri arttiriyor.”

“AMACIMIZ NIKOTINI TAMAMEN KESMEK”
Elektronik sigarada nikotin verildigine de isaret eden Prof. Dr. Özlü, “Biz de sigarayi biraktirirken nikotin replasmani yapiyoruz ama bunu kisa süreli kullaniyoruz. Elektronik sigarayi ise yillarca kullananlar var. Bizim istedigimiz, nikotini ilk 2-3 ay içerisinde tamamen kesmek. Amacimiz nikotin kullanilmadan sigarinin birakilmasi. Nikotine devam ederek sigarayi birakma ideal bir birakma yöntemi degil. Onun için elektronik sigarinin, sigara birakma konusunda çok ise yarayan, çok ideal bir yöntem olmadigi açik ama isin içinde ticari boyutlar var, o nedenle fazla gündeme geliyor. Bakanlik da saniyorum bu nedenle bazi tedbirler aldi, aliyor” dedi.
Haber Tarihi: 4/15/2013 9:16:11 AM
Okunma sayısı: 2041