Çocuktur, islatir' demeyin
Normalde çocuklar 4 yasinda idrar kontrolü sagliyor ancak alt islatma, çocukluk döneminde sik rastlanan problemler arasinda. Sorun, basit nedenlerden kaynaklanabilecegi gibi böbrek yetmezliginin bir sinyali de olabilir.

Çalismalar, 5 yasindaki erkek çocuklarin %20'si, kizlarin %21'inin, yasi 12 olan erkeklerin %5'i, kizlarin ise %4'ünün gece idrar kaçirma sorunu yasadiklarini gösteriyor.

Hem gece hem de gündüz idrar kaçirma oranlarinin ise kizlarda %6, erkeklerde %3,8 oldugunu belirten Ankara Üniversitesi’nden Çocuk Ürologu Prof. Dr. Tarkan Soygür, sorunun basit bir gelisimsel veya dogustan olan bir anatomik problemden kaynaklanabilecegini söyledi.

Soygür, yasla beraber azalsa da iyilesmeyen idrar kaçirmanin hem anne-baba hem de çocukta psikolojik problemlere yol açabilecegini vurgulayarak, sorunun kendiliginden geçmesini beklemenin yanlis oldugunu söyledi: “Bu problemle yüz yüze olan aileler öncelikle bu hastaligi kendiliginden düzeltmeye çalismakta ve basarili olamamaktadirlar. Büyük oranda çocuklar islak çamasirlarla, psikolojik olarak etkilenmis, hayat kalitelerinden ödün vererek hayatlarina devam etmektedirler. Altini islatma probleminin hem çocuk hem ailede sosyal ve psikolojik sorunlar ortaya çikarmasi tedavi gerekliliginin en önemli göstergesidir. Tedavi edilmeyen çocuklarin sosyal ortamlarda içine kapanik, derslerinde basarisiz olduklari çalismalarla gösterilmistir.”

Tedavi sonrasi psikolojik sorunlarda da okul basarisizliginda da hizli bir düzelme görüldügünü aktaran Soygür, “Sorun, alt idrar yollarinin fonksiyonel bozukluklari veya böbrek yetmezligine kadar gidebilen idrar yollarinin bazi önemli hastaliklarinin da belirtisi olabilir “ uyarisinda bulundu.
Haber Tarihi: 4/15/2013 9:22:43 AM
Okunma sayısı: 2007