Güzel kokulu ürünlere dikkat!

Son yillarda giderek yasamimiza daha çok giren koku ve parfümler sagligimizi olumsuz sekilde etkiliyor.

Ev temizlik ürünlerinde, parfümlerde, çamasir temizlik ürünlerinde, kirtasiye ürünlerinde, plastiklerde, ilaçlarda ve hatta yiyecek ve içeceklerimizde bile bulunan 5.000’den fazla koku verici madde var. Ticari sir kapsamina girdigi için kokularin kimyasal formülleri çogu zaman ürün üzerinde bulunmaz.

KOKULAR BIZI NASIL ETKILER
Kokular vücudumuza solunum yoluyla, agiz yoluyla ya da deri yoluyla girerek basta akcigerlerimiz olmak üzere deri, burun, göz ve beynimizi etkilerler.

Kokularin çogu solunum sistemi için tahris edici özelligi olan uçucu organik bilesiklerdir ve astimli hastalarda öksürük, hiriltili solunum ve nefes darligina neden oldugu eskiden beri bilinmektedir. Bazi kokular burun tikanikligi, sinüzit, öksürük, bogaz agrisi ve gögüste sikisma hissi de yaratabilir.

Arastirmalar kokularin, kalp, dolasim ve beynin elektrik aktivitesi üzerine de etkileri oldugunu ortaya koymustur. Bunlar bas agrisi, konsantrasyon bozuklugu, yorgunluk, uyusukluk gibi sikayetlerdir.

Kokularin en çok etkiledigi organ derimizdir. Kasinti, kabarti, egzama bunlarin baslicalaridir.

Kokular gözlerde sulanma, kasinti ve kizarmalara yol açabilir.Arastirmalar deriden emilen kokularin daha sonra parçalanarak ve baska bilesiklere dönüserek de etkili olabileceklerini göstermektedir.

KOKULARDA BULUNAN MADDELER
Kokularda kullanilan kimyasal maddelerin %90’i petrolden üretilen sentetik maddelerdir.

Bunlarin baslicalari ve neden olduklari sorunlar sunlardir:

Aseton, kolonya, deterjan ve agiz yikama sulari, oje çikarticisi olarak kullanilir. Solunum yoluyla alindiginda, hafif bas dönmesi, bulanti, koordinasyon bozuklugu, uyusukluk gibi belirtilere yol açar. Göz, burun, bogaz ve deriyi tahris edebilir.

alpha-Pinene, sivi sabunlarda, kolonyalarda, parfümlerde, deodorantlarda, oda spreylerinde, agiz yikama sularinda bulunur. Deri göz ve mukozalari tahris eder.

alpha-Terpineol parfüm, kolonya, çamasir temizlik ürünleri, agarticilar, yumusaticilar, vazelin losyonlar, saç spreyleri, sabun, tiras losyonlari ve deodorantlarda bulunur.
Burun, göz ve bogaz için tahris edici etkisi yaninda bas agrisi, solunum ve merkezi sinir sistemi depresyonu, kas kasilma bozukluklari ve asiri irritabilite yapici etkileri de vardir.

Benzyl acetate, parfüm, kolonya, sampuan, yumusatici, oda spreyleri, dis yikama sivilari, sabun, saç spreyi, tiras losyonlari ve deodorantlarda bulunur. Deriyi, gözleri ve solunum yollarini tahris eder.

Benzyl Alcohol parfüm, kolonya, sabun sampuan, oje çikarici, oda spreyleri, deterjan, ve deodorantlarda bulunur. Üst solunum yollarini tahris eder. Ayrica, bas agrisi, bulanti, kusma, bas dönmesi ve tansiyon düsüklügü yapabilir.

Benzaldehyde parfüm, kolonya, saç spreyi, agarticilar, deodorant ve deterjanlar, tiras sabunu, sampuan, gibi ürünlerde bulunur. Agiz, bogaz, göz, deri, akcigerler ile mide ve bagirsaklar için tahris edicidir. Bulanti, karin agrisi, depresyon, ve temas dermatiti yapabilir.

Camphor parfüm, tiras sabunu, tirnak cilalari, yumusaticilar, oda spreyleri de vardir. Göz, burun ve bogazi tahris eder. Buharinin solunmasi bas dönmesi, bulanti, kas segirmesi ve konvülziyon yapabilir.

Ethanol parfüm, saç spreyi, sampuan, dis yikama sivilari, çamasir deterjanlari, tiras sabunu, sabun, ojelerde bulunur. Yorgunluk ve üst solunum yollari tahrisi yapabilir.

Ethyl Acetate tiras losyonlari, kolonya, parfüm, sampuan, tirnak boyalari,dis yikama sivilarinda bulunur. Göz, damak ve solunum sistemi için tahris edicidir. Uzun süre kullanildiginda deride kuruma ve çatlamalara yol açabilir.

g-Terpinene kolonya, parfüm, sabun, tiras kremi, deodorant ve oda spreylerinde bulunur. Astima neden olabilir ve merkezi sinir sistemi hastaliklarina yol açabilir.

Limonene parfüm, kolonya, dezenfektan spreyler, tiras kremi, deodorant, tirnak boyasi, ve oje çikaricilarda bulunur. Göz ve burun bogazda tahrislere ve deride alerjilere neden olur.

Linalool parfüm, kolonya, sabun, sampuan, el losyonu, oje çikarici, saç spreyi, çamasir deterjanlari, tiras sabunu ve yumusaticilarda bulunur. Uyku, depresyon ve solunum problemlerine neden olur. Ayrica arilari çeken bir koku oldugundan ari sokmasi ihtimalini artirir.