Insülin nedir? & Insülin Tipleri
Insülin, pankreasta üretilen ve sekerin hücrelere girmesini saglayan bir hormondur. Insülin yetersizligi veya etkisizligi bir yandan hücrelerin sekeri enerji kaynagi olarak kullanimasini engellerken, diger yandan da kan sekerinin yükselmesine (hiperglisemi) neden olur. Bu durumda, hücreler enerji gereksinimlerini baska yollardan karsilamaya baslarlar. Bu esnada olusan metabolik artiklar ve yüksek kan sekerinin doku proteinleri ile birlesmesi, hastaligin yol açtigi bir çok bozukluklardan sorumlu tutulmaktadir.

Insülin Tipleri
1.) KISA ETKILI